Buluh atau Bamboo (Bambocese spp) merupakan sejenis tumbuhan sangat cepat tumbuh yang terdapat di serata dunia dengan 70 genera dan melebihi 1,000 jenis. Daripada jumlah tersebut ada yang boleh dimakan (Rebung), ada yang beracun dan kebanyakkan digunakan dalam industri perkayuan dan perabut atau untuk kegunaan perkakasan. Tanaman buloh mampu hidup dikawasan paling tidak subur dan sangat cepat membiak dikawasan yang berair seperti ditepian sungai. Pokok buloh dianggap tanaman bermasaalah disetengah tempat sebagai "PEST".
Rebung buluh diperolehi daripada bahagian perdu rumpun buloh yang boleh diproses dan di makan sebagai sayuran yang diminati ramai. bagaimana pun kajian mendapati rebung jenis besar (Buloh Betung dsb) mempunyai cyanide yang merbahaya kalau dimakan mentah. Rebung buloh di pasarkan dalam bentuk segar atau di proses sebagai jeruk rebung buloh. Rebung segar perlu direbus dahulu sebelum dimasak sebagai sayur seperti masak lemak, masak pedan dan sebagainya.
Pokok Buloh Rebung Madu (Di panggil Buloh Rebung Madu) yang di perolehi dari Perlis dipercayai berasal dari Thailand merupakan sejenis buloh yang bersaiz kecil dan sering digunakan sebagai pokok hiasan. Anak benih pokok ini dijual dengan harga antara RM 6.00 - RM 10.00 sepokok kerana kemampuannya untuk di komersilkan sebagai pokok Buloh Rebung Madu. Pokok ini sesuai ditanam dikawasan yang subur dan mampu berhasil 1.5 tahun lepas tanam. Jarak tanaman di syorkan 3 m x 3-4 m dan sesuai ditanam dikawasan sawah terbiar. Benih ditanam sedalam 40-50 cm dalam lubang dan penyiraman perlu peringkat awal. Buat cantasan pucuk yang cepat untuk galakkan pertumbuhan tunas2 baru. Apabila bilangan rumpun melebihi 5-10 boleh mula kutip pucuk untuk rebung.


Antara perkara yang perlu dilihat ialah tentang Analisa kos Pengeluaran dan Pendapatan, Luang Pasaran Rebung, Kajian Pemanakan, Kajian Amalan Agronomi dan Kajian Perbandingan dengan Tanaman Potensi yang lain. Oleh kerana rebung segar agak sukar dipasarkan, kaedah memproses lain selain dari dijeruk perlu dilihat untuk meningkatkan lagi kualiti produk rebung segar.
" REBUNG BULOH YANG SEGAR
AMAT SEDAP DIMAKAN SEBAGAI SAYUR ....
TERUTAMA BILA DAH LAPAR..."
Tidak ada komentar:
Posting Komentar