Sabtu, 10 September 2011

BAYAM

Bayam (Amaranthus spp) merupakan sejenis sayuran berdaun yang di tanam untuk kegunaan segar sebagai sayuran. Bayam adalah jenis sayur daun dari keluarga Amaranthaceae yang kaya dengan Vitamin A, Vitamin B , Vitamin C dan zat2 galian seperti zat besi, Posforas, Potassium, Mangganese dan Zink. Bayam ditanam untuk tujuan domesti dan sebahagiannya untuk diekspot ke Singapura dan Brunei. Bayam adalan jenis sayuran daun singkat masa yang lazimnya ditanam diatas batas. Artikel ini penulis memberikan teknologi tanaman bayam berdasarkan pembacaan penulis daripada beberapa buah buku, risalah2 teknikal dan pengalaman penulis dalam bidang pertanian selama 30 tahun. Penulis banyak membuat kursus teknikal mengenai tanaman sayuran di pelbagai peringkat.


Bayam dikenali di Malaysia dan Indonesia dan juga sebagai Amaranth (English), Amaranthe (Perancis), Kulitis (Filipina), aopa (Papua New Guinea), phtii (Cambodia), phakkhom-suan (Thailand), hom (Laos) dan raudeen (Vietnam). Bayam dipercayai berasal dari Asia Tenggara dan juga terdapat dan tersebar ke Amerika Tengah dan Afrika tetapi genus yang agak berbeza. Bayam merupakan sayuran yang sangat popular di Malaysia dan Indonesia dan merupakan sayuran yang 10 teratas dari segi penanaman dan penggunaan. Kandungan zat makanan bayam merujuk kepada buku PROSEA: Vegetables in ASEAN (1994) mendapati setiap 100 gram bayam mengandungi B-carotene (4-8 mg), Vitamin C (60-120 mg), Zat Besi Fe (4-9 mg), Kalsium (300-450 mg) dan serat. Kandungan Asid Folic dan serat yang tinggi (20-30%) sangat sesuai untuk kesihatan.


Terdapat seluas 4,180 hektar bayam di tanam di Malaysia dengan pengeluaran sebanyak 45,140 metrik tan pada tahun 2009. Kawasan utama ipanggil tanaman bayam di Malaysia adalah di Negeri Johor (65% keluasan Malaysia diikuti dengan Selangor dan Pulau Pinang. Daerah Johor Bahru merupakan kawasan yang bertanam bayam paling luas di Malaysia (1,795 hektar - hampir 50% keluasan Malaysia) diikuti dengan Daerah Kota Tinggi (460 ha) dan Daerah Muar (301 hektar). Saya berpengalaman menjalankan aktiviti khidmat pengembangan teknikal tanaman Bayam di Muar bersama-sama petani yang merupakan Pengerusi Persatuan Penanam Sayur Malaysia iaitu En Tan Soo Tiok di kawasan Sengkang Mukim Gerisek.


Terdapat dua jenis bayam yang poplular ditanam di Malaysia iaitu Bayam Hijau (lihat foto sebelah) dan Bayam Hijau Ungu (Dipanggil sebagai Merah - foto diatas). Bayam adalah tanaman yang mudah ditanam dan cepat mengeluarkan hasil. Tanah gembur liat ringan dan berpasir yang kaya dengan bahan organik sesuai ditanam dengan bayam dengan pH antara 5.5 - 6.5 serta mempunyai saliran yang baik. bayam perlukan batas tanamandan lazimnya lebar batas lingkungan 120 cm, ketinggian batas 20-30 cm dan panjang ikut ukuran dan kesesuaian kawasan.
Tabur benih bayam (halus berwarna hitam) yang telah digaul dengan tanah peroi atau pasir sama rata diatas batas. Selepas 2-3 hari benih akan bercambah dengan jarak sesuai kira2 8-10 cm antara pokok dan 45 cm antara barisan. Keperluan benih bayam sebanyak 1-3 kg sehektar. Sungkupan adalah perlu selepas tabur benih dengan lalang, pelepah kelapa dan sebainya. Petani maju gunakan 'black netting'. Ada petani yang menyemai dahulu bayam tetapi petani di Muar biasanya tabur terus. Penyiraman bayam adalah sangan penting untuk pastikan bayam hidup subur dengan sistem sprinkler. kawalan rumpai dijalankan dengan manual dan dijalankan berhati-hati kerana akan menjejaskan akar bayam.
Antara perosak tanaman bayam adalah Ulat Pangkas (Agrotis ypsilon) yang memotong anak benih bayam pada paras tanah dan kawalan dengan racun serangga jenis Fenvelerate atau cypermethrin. Perosak Ulat Ratus (Spodoptera litura) memakan daun dan dikawal dengan racun cypermethrin. Dua jenis penyakit yang menyerang tanaman bayam adalah Hawar Melecuh (Cystobus bliti) yang simptomnya tompok2 putih pada daun dan tiada kawalan kimia yang berkesan. Oleh itu amalkan tanaman giliran dan tanam dikawasan baru yang bebas penyakit. Penyakit Lecuh Anak benih (Phytium aphani dermatum) menyerang pangkal pokok dan akibatnya pokok mati dan boleh dikawal denganracun kulat Capstan dan IPM.
Baja organik tahi ayam biasanya digunakan sebagai baja asas yang dibubuh diatas batas semasa penyediaan kawasan dan batas dengan kadar 5 metrik tan sehektar. Baja Sulphate of Amonia sebanyak 240 gm/ha ditabur 7 hari lepas tabur benih bersama Basa TSP (24 kg/ha) dan baja MOP (120 kg/ha).Terdapat sebilangan petani komersial bayam yang menggunakan baja foliar (baja semburan daun) untuk mempercepatkan penuaian dan meningkatkan kualiiti bayam.


Tanman bayam boleh dituai 3-4 minggu selepas ditabur, kadar percambahan, penjagaan, pembajaan dan kesesuaian tanah. Pokok bayam yang capai ketinggian kira-kira 20-25 cm dituai dengan memotong atau mencabut dan dikumpulkan. Bersihkan dengan membasuh bahagian akar dan dimasukkan kedalam bakul. Bayam adalah sayur yang mudah rosak jika tidak dipasarkan segera. Kajian saya di Muar mendapati anggaran hasil sekitar 1-2 kg/meter persegi atau 10,000 -20,000 kg/ha. Saya dapati tanaman Bayam di Kg Solok Tangkak dapat purata 12,000 kg sehektar dengan kekerapan 8-10 kali kekerapann setahun.
Bayam digunakan sebagai sayuran segar dan ditumis atau di buat masak air sup (Bening - Jawa Muar). Bayam sangat baik untuk ibu yang sedang menyusukan anak, pesakit demam dan kekurangan darah merah serta sakit buah pinggang. Bayam juga mengandungi methionine dan sulfur asid amino dan nitrat serta oxalate untuk kesihatan.

TANAM BAYAM....JUAL BAYAM...
BAYAM BERZAT....SESUAI DIMAKAN....
MASA SINGKAT...MENUAI SENANG...
HARGA STABIL...DI MASAK PUN SENANG...

Tidak ada komentar:

Posting Komentar