Sabtu, 10 September 2011

DADIH DURIAN

Dadeh Durian yang dihasilkan sangat enak dan berkualiti di Keluarkan di Muar, Johor.


Durian (Durio ziberthinus) merupakan tanaman buah-buahan yang paling luas di tanam di Malaysia dan di gelar 'Raja Buah-buahan". Terdapat seluas 25,383 hektar tanaman durian di Negeri Johor dimana seluas 8,213 hektar sahaja terdapat di Daerah Muar pada tahun 2009. Hampir 65% durian yang di tanam di Muar adalah durian biasa sementara 35% merupakaan Durian Klon (D24, D99, D16,, D168 dan sebagainya). FAMA Tangkak Muar merupakan satu antara Pusat FAMA yang mempu mempproses durian sejuk beku dengan Teknologi "Quick Freeze" yang mana buah tersebut di ekspot keluar negara. Terdapat juga kemudahan untuk ' depulping" atau mengasingkan isi buah dengan biji di FAMA Tangkak.

Teknologi kali ini penulis berpeluang mengikuti kursus membuat DADEH DURIAN anjuran MARDI. Bahan asas dadeh durian ialah isi durian, gula, susu rendah lemak, air, susu skim, karageenan dan pewarna tiruan. Produk digaul dan dimasak dalam suhu 80 darjah celcius sebelum diisi dalam 100 ml cup plastik dan disejukkan pada suhu 2 darjah celcius semalaman. Kajian mendapati pH produk ialah 6.7 dan kandungan pepejal terlarut 19 Brix. Produk ini tahan sehingga 3 minggu jika disimpan dalam sejuk .


CARA BUAT DADEH DURIAN:

1. Panaskan air sehingga suam.
2. Asingkan bahagian air hingga larut susu
3. Gula, Garam, Karageenan digaul rata4. Perlahan2 masukkan kedalam air
5.Masak sehingga mendidih dan larutkan
6. Masukan isi durian perlahan hingga larut.
7. Kacau hingga rata8. Masak sehingga suhu 90-95 Celcius (7-10 min)
9. Padam api, buang buang buih dan
10. Masukkan dalm cup dan sejukkan.

'SELAMAT MENCUBA"


DADEH DURIAN.... SEDAP DI MAKAN
DADEH DURIAN....MSEDAP JIKA SEJUK...
DADEH DURIAN... TAHU BUAT TAK....
BELAJAR BUAT.... DAPAT DUIT LEBIH....

Tidak ada komentar:

Posting Komentar